Zbyt mało uwagi w rodzimej kuchni zwracamy na warzywa, które są nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe pod względem odżywczym i leczniczym. Przykładem mogą być buraki. Bardzo zdrowe, smaczne i wspaniale komponujące się z wieloma daniami. Ponadto można je przyrządzać na różne sposoby, a nawet pozyskiwać z nich sok. Buraki wykazują moc w zwalczaniu dolegliwości grypowych, gdyż posiadają działanie wykrztuśne i łagodzą kaszel, a także wspomagają w infekcjach górnych i dolnych dróg oddechowych.

Dlatego warto w sposób szybki i prosty wykonać domowy syrop z buraków, który może podczas przeziębienia czynić cuda, a przy tym jest przyjazny dla organizmu i niedrogi.

Sposób wykonania domowego syropu z buraków:

  • obrane, surowe i pokrojone 3 średniej wielkości buraki przepuszczamy przez blender, lub ścieramy na tarce
  • przecedzamy uzyskując płyn
  • dodajemy około 4 – 5 łyżeczek miody
  • mieszamy całość
  • gotujemy około 15 minut
  • schładzamy i umieszczamy w lodówce

Stosowanie:

  • (dzieci 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżeczce )
  • (dorośli 3 – 4 razy dziennie po 1 łyżce)

Łatwo przygotowany syrop z buraków przechowujemy w lodówce i stosujemy jako dodatek np. do herbaty, lub pijemy bezpośrednio z łyżeczki, lub łyżki (ostatni raz na 2 godziny przed udaniem się do snu).