Ziele angielskie to dość popularna przyprawa, która w naszych domach zajmuje miejsce bardzo ważne. Trudno wyobrazić sobie przepisy na marynaty, w których ten dodatek smakowy się nie pojawia. Dodatkowo ziele angielskie może być z powodzeniem stosowane jako przyprawa do zup oraz sosów. Z zielem angielskim można się też spotkać w pasztetach oraz w konserwach mięsnych, w daniach z kiszoną kapustą oraz w tych potrawach, w których pojawiają się kiszone ogórki. W kuchni Bliskiego Wschodu, ziele angielskie pojawia się z kolei bardzo często jako dodatek do potraw z ryżem. A w jaki sposób korzystanie z tej przyprawy może wpłynąć na nasze zdrowie? Wiadomo, że ziele angielskie jest dodatkiem o wiatropędnych właściwościach, należy zatem korzystać z niego w rozsądny sposób. Kto będzie regularnie doprawiał swe dania zielem angielskim, ten może liczyć na znaczną poprawę apetytu. Warto pamiętać, że przyprawa ta ma właściwości przeciwbólowe, dzięki czemu dieta z jej udziałem może skutecznie pomóc tym osobom, którym często dokuczają bóle stawów lub mięśni.